CISO: veerkrachtige en veilige organisatie

Onze Chief Information Security Officer (CISO) is verantwoordelijk voor het ontwikkelen, implementeren en handhaven van een informatiebeveiligingsbeleid en -programma binnen jouw organisatie. Deze expert op het gebied van informatiebeveiliging zorgt ervoor dat gevoelige gegevens en systemen adequaat beschermd worden tegen (digitale) dreigingen en cyberaanvallen.

Neem vandaag nog contact met ons op. We denken graag met je mee over de mogelijkheden en verantwoordelijkheden van onze CISO’s binnen jouw organisatie.

Wat is de rol en taak van een Chief Information Security Officer?

De CISO vervult dus een cruciale rol in jouw organisatie. Naast het waarborgen van informatiebeveiliging, fungeert de CISO als een strategische partner voor directieleden. Ze identificeren risico’s, stellen beveiligingsmaatregelen voor en adviseren over technologische ontwikkelingen die de beveiliging kunnen verbeteren. Zo draagt de CISO bij aan een veerkrachtige en veilige organisatie.

 

Dit gaan we doen:

  • Coördineren en waarborgen van informatiebeveiliging
  • Analyseren van risico’s
  • Adviseren over technologische ontwikkelingen
  • Onderhouden van het ISMS
  • Periodiek overleg met de portefeuillehouder informatiebeveiliging
  • Adviseren over technische en organisatorische maatregelen
  • Bespreken van incidenten, klachten en zorgen
  • Beoordelen en goedkeuren van afwijkingen van procedures
  • Organiseren van interne en externe audits voor informatiebeveiliging

Neem contact op

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

CISO, ISO en SO, wat is het verschil?

BMGRIP heeft naast ervaren CISO’s, ook Security Officers (SO) en Information Security Officers (ISO) in huis. Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, is het belangrijk om het onderscheid te begrijpen. Een CISO is verantwoordelijk voor de algehele informatiebeveiligingsstrategie en -implementatie. Een Information Security Officer (ISO) en Security Officer (SO) hebben specifieke taken binnen dit domein. Lees meer over hun unieke functies in ons uitgebreide functieprofiel van een CISO via de knop hieronder.

ISO 27001 stappen

Samenwerken met een FG en de IT-afdeling

De Chief Information Security Officer werkt nauw samen met de functionaris gegevensbescherming (FG) en de IT-afdeling. De FG richt zich op privacybescherming en de naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De CISO en de IT-afdeling zorgen voor de technische en operationele implementatie van informatiebeveiliging. Een goede samenwerking tussen deze drie functies is van vitaal belang voor een effectieve en holistische benadering van gegevensbescherming.

 

Is een CISO verplicht?

Steeds vaker wordt het hebben van een CISO een vereiste, zowel in zorgorganisaties als in commerciële bedrijven. Regelgeving en compliance-eisen leggen de nadruk op het waarborgen van informatiebeveiliging. Een CISO biedt de expertise en leiderschap om aan deze verplichtingen te voldoen.

Neem contact op

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reken op ons team

Met de keuze voor een “as-a-Service”-rol kun je ook rekenen op andere expertise. Ons security team fungeert als een back-up voor complexe vraagstukken. Kies je voor een CISO? In de praktijk werkt deze vaak nauw samen met een Privacy Officer of Functionaris Gegevensbescherming. We beschikken over beide.

Ons privacyteam beheert daarnaast een 24/7 datalek-telefoonlijn. Hiermee wordt dus ook buiten werktijden altijd aan de wettelijke meldingstermijn van 72 uur voldaan. Benieuwd naar ons team en hoe we jouw organisatie effectief kunnen ondersteunen? Neem contact met ons op.

Lees meer over informatiebeveiliging

AI & jouw organisatie: to act or not to act?

Snellere en nauwkeurigere diagnoses in de gezondheidszorg of inbreuk op privacy door gezichtsherkenningstechnologie? De opkomst van AI brengt zowel positieve als negatieve impact. De AI Act is bedoeld dit (beter) te reguleren. In deze blog wordt besproken wát de AI Act inhoudt en wat dit voor jouw organisatie betekent.