Gert Kogenhop

operationeel manager BCM

Gert Kogenhop houdt zich bezig met het opleiden van mensen, adviseren en ondersteunen van organisaties die Business Continuity Management implementeren. Veelal gebaseerd op de ISO 22301 standaard. Hij is erelid van het Business Continuity Institute (Honorary MBCI) en heeft een achtergrond in Finance, HR, Operations, Logistics en ICT. Tijdens zijn jaren als Senior Manager in de DELL Technologies organisatie in Europa was hij werkzaam als Regional Finance Director Northern Europe.

Thuis op vele markten

Gert heeft in de loop der jaren klanten geadviseerd in veel verschillende markten zoals zorg, energie, logistiek, bank- en verzekeringswezen, retail, de voedingsindustrie, high tech, (lokale) overheid en de NAVO. De manier waarop Gert met zijn klanten werkt is een coachingsmodel. Kennisoverdracht is volgens hem erg belangrijk, ook omdat Business Continuity Management (of Resilience) in veel gevallen een nieuwe functie is voor organisaties. Hij helpt (junior) BC Managers om kennis en vaardigheden op te bouwen gedurende het implementatieprogramma en middels trainingssessies.

Training als basis voor verandering

Naast de adviserende rol is hij van mening dat hoogwaardige training en ontwikkeling van mensen in BCM en Resilience nodig is om een robuust BCMS te garanderen. In de afgelopen jaren heeft hij honderden mensen opgeleid en deskundige professionals gecreëerd via BCM en Resilience gerelateerde programma’s, waarvan hij de meeste zelf heeft ontwikkeld. Hij houdt ervan om mensen op te leiden, uit te dagen en daardoor de beloning aan het eind te krijgen wanneer deelnemers hun waardering tonen en tevreden en met een rugzak vol kennis vertrekken die ze de volgende dag kunnen toepassen.

Meer te doen…

Een BC professional zijn, houdt volgens Gert niet op bij het proberen een eersteklas adviseur, coach, trainer en tooling specialist te zijn. Er zijn nog steeds veel organisaties die nog niet eens gehoord hebben van BCM of denken dat dit hetzelfde is als Crisis management of IT Continuity. Hij weet ook uit ervaring dat bijvoorbeeld de BCI Good Practice Guidelines en de ISO 22301 standaard zeer nuttig zijn en zeker een optimale implementatie en het beheer van de BCMS bewerkstelligen. Daarom besteedt hij veel tijd aan het promoten van dit onderwerp. Gert is auteur van vele publicaties in bijvoorbeeld het magazine Kwaliteit in Bedrijf, branchespecifieke tijdschriften en een toonaangevend magazine voor Informatiebeveiliging.

Een eigen rubriek

Hij is ook redacteur van de enige BCM rubriek in Nederland en vindt het erg belangrijk om het bewustzijn te vergroten en kennis te delen met een breder publiek. In zijn twee pagina’s tellende rubriek (zes keer per jaar) nodigt hij gastauteurs van bijvoorbeeld Prorail, Royal Philips, Stedin, ABN Amro Bank, de kamer van Koophandel en Worldline uit om ook een artikel te schrijven. Er is nog steeds onvoldoende aandacht voor dit onderwerp en het staat niet hoog genoeg op de agenda binnen de meeste organisaties. Gert is spreker op vele conferenties, tijdens webinars en op netwerkevenementen.

Voorzitter van het ISO Mirror Committee BCM en CM

Last but not least is Gert sinds de initiatie in 2014 voorzitter van de ISO Mirror Committee Business Continuity Management and Crisis Management bij NEN en is in die hoedanigheid sterk betrokken bij het vergroten van de bewustwording en het profiel van Business Continuity Management in Nederland. Hij heeft een bijdrage geleverd tijdens de recente 2018/2019 review van ISO 22301/22313, de herziening van ISO 22318 (Supply Chain Continuity Management) en andere ondersteunende ISO-normen. Hij heeft ook bijgedragen aan de CEN/TS 17091 standaard rond crisis management en de nieuwe ISO 22361 – Crisis Management standaard. De belangrijkste reden voor het voorzitten van deze commissie is dat hij van mening is dat door op deze wijze betrokken te raken, niet aan de zijlijn te blijven staan en dus  je handen vuil te maken, je in staat zult zijn om bij te dragen en verbeteringen aan te brengen.