NEN 7510: de norm voor informatiebeveiliging in de zorgsector

De NEN 7510-norm, de Nederlandse standaard voor informatiebeveiliging in de zorg, is ontworpen als aanvulling op de internationale ISO 27001. Specifiek afgestemd op de eisen van de Nederlandse gezondheidszorg, waarborgt deze norm de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van gevoelige informatie. Informatie over patiënten en cliënten. Ontwikkeld door het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN), beschrijft de NEN 7510 tevens de eisen voor een informatiebeveiligingmanagementsysteem (ISMS).

Ontdek hoe BMGRIP je ondersteunt bij de implementatie van deze norm.

De brede toepasbaarheid van de NEN 7510

De NEN 7510-norm is van toepassing op diverse organisaties in de gezondheidszorg, waaronder ziekenhuizen, zorginstellingen, huisartsenpraktijken, tandartspraktijken en andere zorgverleners. Ook ICT-organisaties die diensten leveren aan de zorg, zoals ICT-ontwikkelaars en -beheerders, vallen onder deze norm. Het biedt een raamwerk voor het implementeren en beheren van een informatiebeveiligingmanagementsysteem (ISMS) om risico’s met betrekking tot informatiebeveiliging aan te pakken.

Managementsysteem- of control framework?

De NEN 7510-standaard is een framework met formele eisen voor een Informatiebeveiligings Management Systeem (ISMS), aangevuld met een reeks mogelijke en vereiste beveiligingcontrols. Het managementsysteemframework is certificeerbaar onder accreditatie van de Nederlandse accreditatie instantie RvA, waarbij onafhankelijke externe audits worden uitgevoerd door geaccrediteerde certificatie-instellingen.

Download de NEN 7510 gids

En ontdek:

 • Wat de NEN 7510 inhoudt
 • Op welke manier je die kunt implementeren
 • Hoe je de eerste stappen kunt zetten
 • Welke tools en templates je daarbij kunt gebruiken

Voordelen van de NEN 7510

Voldoen aan de NEN 7510-norm stelt je als zorgorganisatie of ICT-organisatie in staat te voldoen aan erkende best practices voor informatiebeveiliging in de zorg, wat het vertrouwen van cliënten en patiënten vergroot.

Bovendien:

 • Helpt het zorgorganisaties en leveranciers om continu te verbeteren.
 • Voldoet het aan de eisen en verwachtingen van patiënten, cliënten en andere stakeholders.
 • Toont het als organisatie aan dat passende maatregelen zijn genomen op het gebied van informatiebeveiliging.
 • Biedt het concurrentievoordeel bij offertes en aanbestedingen.

Hoe wij de NEN 7510 slim gebruiken tijdens information securityprojecten

Denk je eraan om NEN 7510 te implementeren of wil je de huidige status van jouw organisatie weten? Onze informatiebeveiligingsprojecten zijn volledig gericht op het oplossen van jouw uitdagingen. NEN 7510 vormt daarbij de leidraad, waardoor we je kunnen helpen om jouw informatiebeveiligingdoelen te bereiken en de risico’s effectief aan te pakken.

De eisen van de NEN 7510-standaard worden dus expliciet of impliciet meegenomen:

 • In onze Smartfilosofie en -methodiek, waarbij essentiële security aspecten aan bod komen.
 • Tijdens implementatie, onderhoud en optimalisatie van informatiebeveiligingmanagementsystemen.
 • Bij inzet van onze (C)ISO as a Service professionals.
 • Bij gebruik van SmartManSys, ons digitaal managementsysteem waarin NEN 7510-eisen al zijn opgenomen en gekoppeld aan relevante organisatieprocessen en -middelen.

Neem contact op

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Jouw persoonlijke NEN 7510 Gids

Alle relevante informatie speciaal voor u verzameld. Een ideale samenvatting, inclusief functieprofielen en handige templates voor actielijsten. Download hier je persoonlijke NEN 7510 gids.

ISMS ISO 27001

NEN 7510 & BMGRIP is jouw partner voor informatiebeveiliging

Kies je voor BMGRIP, dan kies je voor een partner die jouw organisatie op een professionele wijze leidt naar verbeterde informatiebeveiliging. Ontdek hoe BMGRIP je helpt bij het bereiken van het hoogste niveau van informatiebeveiliging en informatieveiligheid, het vergroten van vertrouwen bij patiënten, cliënten en stakeholders en het behoud van goede zorg. Neem contact op.

Lees meer over informatiebeveiliging

AI & jouw organisatie: to act or not to act?

Snellere en nauwkeurigere diagnoses in de gezondheidszorg of inbreuk op privacy door gezichtsherkenningstechnologie? De opkomst van AI brengt zowel positieve als negatieve impact. De AI Act is bedoeld dit (beter) te reguleren. In deze blog wordt besproken wát de AI Act inhoudt en wat dit voor jouw organisatie betekent.